Kirurgjia e kataraktit | Şafak International

Kirurgjia e kataraktit

Çfarë është Kirurgjia e Kataraktit?

Trajtimi i kataraktit mund të rikthehet në mënyrë kirurgjikale duke hequr kataraktet. Lentja natyrale e turbullt brenda syrit tuaj do të zëvendësohet me një lente artificiale të pastër gjatë operacionit. Vetë operacioni i kataraktit është plotësisht pa dhimbje. Procedura standarde kirurgjikale për heqjen e kataraktave zgjat vetëm rreth 15 minuta.

Zakonisht është një operacion ambulator dhe nuk kërkon qëndrim në spital gjatë natës. Kirurgjia e kataraktit është një nga procedurat më të sigurta dhe më të suksesshme kirurgjikale të disponueshme sot. Edhe pse termi “kirurgji e kataraktit” mund të duket i frikshëm në fillim, nuk është ashtu. Rreth 500,000 operacione të kataraktit kryhen çdo vit në Republikën e Turqisë, gjë që rikthen me sukses funksionet normale të shikimit të pacientëve.

Ndërsa kataraktet e tyre rriten ose përkeqësohen, pacientët shpesh kanë nevojë për kirurgji të kataraktit më shpesh. Sipas të dhënave nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë, katarakti prek më shumë se gjysmën e atyre të moshës 75 deri në 79 vjeç dhe afërsisht 70% të njerëzve të moshës 80 vjeç e lart (Përdorimi). Kataraktet, nga ana tjetër, prekin vetëm rreth 5% të njerëzve midis moshës 50 dhe 54 vjeç.

Çfarë aplikohet në kirurgjinë e kataraktit?

Gjatë operacionit të kataraktit, thjerrëzat natyrale të mjegullta brenda syrit tuaj hiqen në mënyrë kirurgjikale dhe zëvendësohen me një lente artificiale të njohur si lente intraokulare ose IOL. Kjo i siguron pacientit një vizion të qartë dhe të qartë. Me ndihmën e lenteve artificiale intraokulare, ju mund të rifitoni shikimin e qartë përpara kataraktit.

Katarakt Ameliyatı

Gjatë operacionit të kataraktit, merren masa shtesë për të siguruar që pacienti të mos përjetojë ndonjë shqetësim ose dhimbje për shkak të procedurës. Pacientët do të përjetojnë një ndjesi të lehtë presioni që do të jetë shumë komode. Një procedurë tipike moderne e kataraktit përbëhet nga fazat e mëposhtme:

  1. Pritet një pjesë e vogël e kornesë.
  2. Një pajisje ose një lazer që gjeneron valë ultrasonike me frekuencë të lartë përdoret për të prerë me saktësi thjerrëzën e shurdhër në copa më të vogla.
  3. Pjesët e errëta mikroskopike të thjerrëzave hiqen me kujdes nga syri duke përdorur thithje.
  4. Pas heqjes së pjesëve, kirurgu do ta vendosë me kujdes thjerrëzën artificiale poshtë bebëzës dhe përpara pjesës së ngjyrosur të syrit, ashtu si thjerrëzat tuaja natyrale (irisin).
  5. Në shumicën e rasteve, plaga në pjesën e kornesë shërohet pa qepje.
  6. Pas operacionit, një mburojë vendoset mbi sy si një masë paraprake dhe për të siguruar mbrojtjen e vazhdueshme të syrit.

Nëse keni nevojë për kirurgji në të dy sytë, kirurgu juaj i kataraktit zakonisht do të presë një deri në tre javë para operacionit në syrin e dytë që syri i parë të shërohet.

Dy opsione të ndryshme për kirurgjinë e kataraktit

Lloji më i zakonshëm i operacionit për heqjen e kataraktit është fakoemulsifikimi, ose shkurt phaco. Fakoemulsifikimi përdor ultratinguj me frekuencë të lartë për të thyer thjerrëzat në copa të vogla. Për shkak të operacionit phaco, prerje më të vogla përdoren për operacione, duke rezultuar në shërim më të shpejtë dhe një rrezik më të ulët të komplikimeve.

Lentet intraokulare mund të implantohen gjatë operacionit të kataraktit në një nga tre mënyrat:

  • Në shumicën e rasteve, lentet monofokale janë opsioni i vetëm i disponueshëm për kirurgun. Këto lente mund të kenë nevojë për përdorimin e syzeve ose syzeve të leximit pas operacionit. Nëse kërkohen syze, okulisti juaj do t’ju japë një recetë një muaj pas operacionit. Është e mundur të korrigjoni presbiopinë me monoshikim duke rregulluar fuqinë e një prej lenteve tuaja monofokale intraokulare.
  • Presbiopët mund të zgjedhin midis lenteve të përshtatshme dhe atyre multifokale. Pas trajtimit të kataraktit me këto lente intraokulare, lentet konvencionale mono-fokale mund të ofrojnë vetëm një fushë të kufizuar shikimi. Me këto lente, nuk do t’ju duhet të sakrifikoni largpamësinë tuaj për të pasur një vizion më të mirë leximi.
  • Një trajtim i njohur si kirurgji ekstrakapsulare është gjithashtu një opsion. Kirurgu do të heqë bërthamën e thjerrëzës opake në një pjesë, në vend që ta thyejë atë në copa më të vogla duke përdorur ultratinguj. Pikat e syve me antibiotikë rekomandohen përpara operacionit ekstrakapsular që kërkon një prerje më të madhe. Kjo formë e operacionit të kataraktit zakonisht rezervohet për rastet më problematike.

Kirurgjia me lazer ose katarakte refraktive është një trajtim relativisht i ri. Një lazer përdoret për të thyer kataraktin ekzistues në copa të vogla në vend të energjisë tejzanor. Meqenëse lazerët përdorin më pak energji sesa ultratingulli, ato mbartin më pak rrezik.

Kirurgjia e kataraktit me lazer mund të ndihmojë gjithashtu individët të shohin më mirë në raste të rralla. Kirurgjia e kataraktit me laser është përgjithësisht më e shtrenjtë se trajtimi i kataraktit fako. Gjatë konferencës së operacionit të kataraktit, kirurgu juaj do të jetë në gjendje t’ju këshillojë për qasjen më të mirë për të marrë bazuar në rrethanat e situatës suaj.